Het eerste Fair Fashion Festival in Rotterdam

Het Fair Fashion Festival vond zaterdag 17 juni voor de eerste keer plaats in Rotterdam. Het evenement vindt daarnaast ook jaarlijks plaats in Groningen en Utrecht en schenkt, zoals de naam al zegt, aandacht aan eerlijke mode. “De kledingindustrie is aan alle kanten gebrekkig. Als we allemaal fair fashion zouden dragen, zou de wereld er een stuk anders uitzien,” laat Myrthe Minnaert, projectleider van het festival, weten.

Het Fair Fashion Festival is een evenement voor mensen die van mode houden, maar zich wel bewust zijn van de gebreken die zich voortdoen in de kledingindustrie. “Kleding wordt gezien als iets waarmee je een statement kunt maken, maar wanneer je fast of in ieder geval geen fair fashion draagt, maak je wat mij betreft een negatief statement”, vertelt Myrthe Minnaert, projectleider van het Fair Fashion Festival te Rotterdam. “Mensen werken in gevaarlijke omstandigheden, er is uitbuiting, er wordt niet naar medewerkers geluisterd, er komen giftige stoffen vrij bij het verven van kleding die gewoon in het oppervlaktewater worden gedumpt, waardoor veel mensen ziek worden.” En daar blijft het niet bij. Ook zorgt kleding die wij weggooien voor problemen in verschillende landen in Afrika: “Lokale kledingverkopers en klerenmakers komen daar niet aan werk, omdat iedereen in onze afdankertjes loopt.”

Organisatie
Dit jaar werd het festival voor het eerst in Rotterdam gehouden met als locatie café Annabel en BAR café. Het idee om het evenement naar Rotterdam te halen kwam van Minnaert zelf: “Ik studeerde vorige jaar Liberal Arts and Sciences met een major in International Relations. Ik miste heel erg de toepassing van de theorieën die we leerden, daarom was ik op zoek naar iets om naast mijn studie te doen. Ik ben in 2015 vrijwilliger geweest bij de Utrechtse editie van het Fair Fashion Festival en zag op Facebook dat het evenement nu ook in Groningen werd gehouden. Toen bedacht ik me dat als het evenement naar Groningen kon komen, dat het ook best in Rotterdam georganiseerd kon worden. Ik mailde de organisatie Young & Fair en zij reageerden enthousiast. Ik ben toen samen met de organisatie serieuzer gaan kijken naar wat de mogelijkheden waren en op zoek gegaan naar een team.”

Opbouw
De Rotterdamse editie van het festival was iets anders opgebouwd dan de edities in de andere steden. In Rotterdam werden short talks en expert talks gehouden. Short talks zijn lezingen van deskundigen van ongeveer een kwartier, waarna tijd is voor vragen. Tijdens een expert talk volg je een gesprek tussen meerdere mensen die zich bezighouden met eerlijke mode. Dit gesprek wordt geleid door een gespreksleider. “In Groningen en Utrecht worden dit soort short en expert talks niet gegeven. Daar werken ze met lezingen, waarbij een persoon gewoon zijn eigen verhaal vertelt”, aldus Minnaert.

NAAST SHORT TALKS EN EXPERT TALKS WAS ER NOG VEEL MEER TE DOEN TIJDENS HET FESTIVAL. BENIEUWD? KIJK DAN NAAR DE ONDERSTAANDE VIDEO.


Terugblik
Minnaert was heel tevreden over de opkomst. Omdat het de eerste keer was dat het evenement in Rotterdam plaatsvond, was er geen bekendheid. “Toch hebben we ontzettend veel mensen weten te bereiken en te overtuigen om naar het festival te komen.”

Het is zeker mogelijk dat er in 2018 een tweede editie van het evenement naar de havenstad van Nederland komt. “Maar we hebben dan wel een nieuw team nodig voor de organisatie. Ik ga zelf vier maanden in het buitenland studeren en niet iedereen van de andere teamleden willen doorgaan,” aldus de projectleider van het eerste Fair Fashion Festival Rotterdam.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s